Werkwijze
‘Wat je ziet is de som van eisen en wensen vertaald naar gebruik en sfeer’

Stap 1: tegenover elkaar gaan zitten

Ik moet sfeer proeven. Welke ruimte moet aangepakt worden? En wat zijn de wensen? Wie ben jij? Of wie is je organisatie? Voor mij is het heel belangrijk om te weten wie ik voor me heb. Omdat ik wensen en eisen op een rij wil hebben. Alleen dan kan ik namelijk dat doen wat een opdrachtgever van me verlangt. Samen bepalen we het vertrekpunt, de stappen en het einddoel. Geen geneuzel, geen poespas, niet dat er-omheen-gedraai, maar met beide benen op de grond. Om miscommunicatie te voorkomen.

Stap 2: beetje sparren over ideeën

En dan moeten er concrete plannen gemaakt worden. Dat begint met brainstormen, ideeën spuien, maar ook eerste klappen geven. Op dingen die blijven en zaken die niet meegaan door de eerste keuring. Ik vertaal deze in eerste impressietekeningen, plattegronden. En ik laat alvast zien wat de sfeer wordt, aan welke materialen ik denk. Heel veel op gevoel. Zonder de essentie te verliezen. Het oorspronkelijke doel.

Stap 3: het idee dat wint wordt gefinetuned

Welk idee, welk ontwerp komt als ´beste uit de test´? Daar ga ik verder mee. Want dan komt de verdieping. Het finetunen. Daarvoor heb ik een scala aan profs en vakmensen in mijn netwerk. Zij zorgen voor het maatwerk dat we nodig hebben. En ik leg uiteraard wat dat gaat kosten.

Stap 4: laat het nu maar aan mij over

Dit is het punt waarop je al meer achterover kunt leunen. Ik zorg ervoor dat alles reilt en zeilt. Ik kruip in de rol van aannemer, regelneef (-nicht in mijn geval), uitvoerder, planner, projectleider, esthetiek-bewaker, scheidsrechter en wat meer nodig is. Alleen als je nieuwsgierig bent, kun je even om de hoek komen kijken. En anders: vertrouw me, het komt goed.